Blog / 200 miljoen beschikbaar voor MKB

200miljoen.jpg

Maar voor MKB Nederland is het 100% scherp blijven geblazen. Ondanks de mooie regeringsplannen van investeren in het bedrijfsleven, je raadt het al, het te investeren overheidsgeld moet ergens vandaan komen. Zaken zoals belastingtarieven en het verhogen van de lage btw-tarief van 6% naar 9% procent zal heel wat MKB-ers doen slikken.

Afgelopen juni heeft de Ministerraad ingestemd met het MKB-Actieplan dat opgesteld is door het team van staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Het MKB-Actieplan behelst een budget van 200 miljoen euro dat het MKB moet gaan faciliteren bij hun drie grootste uitdagingen, namelijk: Personeel, Digitalisering en Financiering. Het MKB-Actieplan beslaat een periode van 4 jaar, namelijk van 2018 t/m 2021. Zie: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2018/06/29/mkb-actieplan

Mona-Keijzer-768x432.jpg
Mona Keijzer

Staatssecretaris Keijzer: “De economie verandert door bijvoorbeeld digitalisering structureel. Dat merken veel ondernemers, maar vooral de kleinere hebben vaak niet de tijd en de expertise om hier adequaat op in te spelen. De kapster in Pijnacker, de Tech Startup uit Zwolle en het architectenbureau in Delft, lopen tegen uiteenlopende dingen aan: hoe kom ik aan goed personeel? Hoe kom ik aan financiering? Hoe profiteer ik van de kansen die digitalisering biedt? Bij die uitdagingen gaat de overheid een krachtiger rol spelen, samen met branches en onderwijs. Zo maken we samen het hele mkb sterker, efficiënter en productiever. Dat is precies het doel van dit actieplan waarvoor deze kabinetsperiode 200 miljoen euro beschikbaar is.”

Slashlead-slant-wall.jpg

Omdat wij bij Slashlead.com in de business zitten van online marketing tussen de ondernemer en haar klanten, zijn wij met name geïnteresseerd in het digitaliseringsstuk en of Online Marketing een onderdeel is van dit MKB-Actieplan. Het idee is: Programma versnelling digitalisering MKB, beginnend met regionale praktijktesten. Voor dit versnellingsproject en de aanpak cybersecurity wordt in vier jaar tijd circa €31 miljoen uitgetrokken.

Schermafbeelding-2018-09-14-om-16.16.09-768x522.png

Wat ons opviel uit het MKB-Actieplan “het benutten van online sales en marketing.” Dat het MKB in Nederland al jaren worstelt met het digitaliseren van hun business weten we geruime tijd. Maar hoe erg het is weten de meeste mensen niet. De cijfers liegen er niet om. Volgens de Digital Economy and Society Index 2017 (DESI), dat de digitale economie in Europa in kaart brengt, staat Nederland opnieuw op de 1e plaats qua digitale beschikbaarheid en snelheid van zowel vaste als mobiele netwerken voor internet, telefonie en tv.

Wat het Nederlandse bedrijfsleven betreft staan we serieus op de 18e plek! als het gaat om het aanbieden van online producten en diensten. De online verkopen en de daarbij behaalde omzetten liggen onder het EU-gemiddelde. En nu komt het! 15,3%! van de mkb-ondernemers biedt via het internet haar producten en diensten aan, terwijl 82%! van de Nederlandse consumenten wel eens online winkelt. Er valt dus behoorlijk wat te winnen omzet-technisch gezien. Gelukkig wordt er ook een trend gezien dat MKB-ondernemers de eerste stap nemen om zich digitaal te profileren door hun diensten en/of producten aan te bieden via platforms, denk bijv. aan platforms als een Marktplaats.nl, Werkspot.nl, Funda.nl, Facebook, etc. Via deze platforms kunnen ondernemers vrij snel een heel groot publiek bereiken in vergelijking met hun eigen verkoopkanaal. Het is natuurlijk niet meer dan logisch dat veel ondernemers super afhankelijk worden van deze platforms.

“De grootste groeiers in de retail zijn de omnichannel- bedrijven: die hebben een fysieke winkel en een online shop. De sleutel voor de toekomst is de digitalisering. Ook voor het personeel en de ondernemers in de retail; die moeten digitaal vaardiger worden.”

Voorzitter Detailhandel Nederland, Guido van Woerkom

Wat wij bij Slashlead.com tegenkomen is dat MKB-ondernemer nog te weinig snapt hoe je via simpele online marketing- en sales activiteiten je diensten en producten kunt promoten, je klantenbestand kunt vergroten en hoe je van je vaste klanten ware ambassadeurs van je bedrijf of product kunt maken. Hetgeen weer resulteert in meer omzet en een positief imago. Het internet met al haar disciplines laat traditioneel zakendoen mijlenver achter zich.
Terugkomend op de “De kapster in Pijnacker, de Tech Startup uit Zwolle en het architectenbureau in Delft” van staatssecretaris Mona Keijzer, bij Slashlead.com zijn wij van mening dat wij met het onderdeel online marketing kunnen helpen. Onze email tool stelt MKB-ondernemers in staat snel en super gemakkelijk hun klanten op de hoogte te brengen van een aanbieding, nieuwe collectie, vernieuwde diensten, etc. Daarnaast houden wij, door onze learnings MKB Nederland, op de hoogte met simpele Tips & Tricks over hoe zij bijvoorbeeld hun: klantenbestand online kunnen vergroten, op welke platforms ze absoluut aanwezig moeten zijn, etc.

Screen-Shot-2018-09-21-at-12.19.29-150x150.png

Heb je SlashLead nog niet vrijblijvend geprobeerd? Don’t be a stranger, meld je aan op www.slashlead.com of stuur ons een berichtje voor een promo-code.

Related Posts