Blog / Tips voor het opzetten van een effectieve Email Marketing campagne

email-marketing-cartioon.jpg

Tips voor het opzetten van een effectieve Email Marketing campagne

by | Posted on October 24, 2018

Email marketing...we raken er maar niet over uitgepraat. En gelukkig maar. Want wat is een goede email, wat maakt een goede email, wat maakt een slechte email, hoe vaak moet ik een email versturen, etc. Een greep uit de vragen die wij krijgen van onze klanten. Ons doel is ze te helpen om naar een balans te komen van email marketing en winstgevendheid.

email.jpg
Love it or hate it

Email marketing, love it or hate it, is niet meer weg te denken uit de marketingstrategie. Waarom? De conversie ratio’s van email marketing campagnes liggen over het algemeen hoger dan bijvoorbeeld de reguliere CPC (Cost per Click) of CPM (Cost per Mille=1000) display campagnes en SEA campagnes.
Emailmarketing is gebleken een erg waardevolle en goedkope toepassing te zijn voor bloggers, vloggers, zzp-er’s, MKB-ers en grote bedrijven. Het is een ideale tool om met klanten in contact te komen, in contact te blijven, om ze nuttige informatie te sturen, aanbiedingen en het bekendmaken van nieuwe producten en/of diensten.

Vandaag geven we enkele Tips & Tricks voor het opzetten van een effectieve emailmarketing campagne.


Omdat email marketing vaak wordt ingezet is het belangrijk om op te vallen ten opzichte van eigenlijk alle andere emails in de Inbox van je klant.

quote-if-you-want-to-stand-out-from-the-crowd-give-people-a-reason-not-to-forget-you-richard-branson-87-88-64-1.jpg

Tips and Tricks

1. Email onderwerp: Dit is het allerbelangrijkste onderdeel. Een goed onderwerp nodigt direct uit tot het openen van je email. Als het onderwerp niet klopt of misleidend is dan is de schade aan het vertrouwen en oprechtheid groot. Het helpt als in het onderwerp een relevante, herkenbare en persoonlijk element in zit. Als jouw openingsrate tussen de 30 en 40% in zit dan doet jouw emailonderwerp zijn werk goed. Alles lager is reden om het email onderwerp aan te passen en te verbeteren.

2. Email tekst: Houd het kort en bondig. Korte krachtige zinnen. Zorg dat het leesbaar is. We hebben allemaal tijd te kort dus maak de tekst visueel scanbaar. Bijvoorbeeld door de belangrijke woorden te onderstrepen of een ander accent te geven.

3. Interessante content: Jouw relatie denkt als eerste bij het zien van een email: 1. Wie is deze persoon? Ken ik hem of haar, ken ik het bedrijf. 2. Wat doen ze. 3. Waarom zou deze email voor mij bedoeld zijn. Dus maak je emails interessant en relevant d.m.v. van opvallende promoties, unieke aanbiedingen, waardevolle informatie waar je klanten direct iets aan hebben, linkjes naar downloadbare diensten, informatie, apps, etc.

ratios.png

4. Frequentie: Werk volgens een plan en strategie. Stel een kalender op wanneer je emailt en wat je gaat communiceren. Stap af van het idee om emails te verzenden omdat je het gevoel hebt dat je een email moet verzenden. De tijd van je klanten is goud waard, dus wees er zuinig op. Als je regelmatig wilt communiceren met je klanten, bedenk hoe vaak je ze iets te melden denkt te hebben. Als je dit weet kun je mooie resultaten behalen. Uit onderzoek is gebleken dat een mailfrequentie van 10 a 12 emails per jaar over het algemeen het beste resultaat oplevert. Let wel, dit hoeft niet voor jouw branche te gelden. Heb je elke week schitterende relevante aanbiedingen, dan willen je klanten daar graag over op de hoogte gehouden worden. Check: https://www.email-benchmark.nl

getting-to-know-email-marketing-automation-25-638.jpg

5. Timing: Als je de frequentie van je emails hebt bepaald is het belangrijk om ook naar de timing van je emails te kijken. Met timing bedoelen we op welke dag of dagen wil je je email versturen en op welk tijdstip of tijdstippen wil je dat gaan doen. Enkele punten om mee te spelen om erachter te komen wanneer je klanten het vatbaarst zijn voor je boodschappen.

campagnefrequentie.png

6. Database en Wetgeving: Het beheren van een goede data base zou een goede eerste stap zijn. Om deze database te vullen met de juiste en up-to-date informatie heb je de goedkeuring van je klanten nodig. Hierin is het van uitermate belang dat je je klanten op de hoogte stelt van welke informatie je verzamelt, opslaat, wat je ermee doet en hoe je het beveiligt. In Europa en in toenemende mate USA worden er strenge sancties gehanteerd voor diegene die zich niet aan de Wet van de Privacy oftewel AVG/GDPR houden. Goedkeuring en vertrouwen van je klanten is wat ervoor zal zorgen dat je heel lang zaken met ze kunt blijven doen. 
Check: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/avg-europese-privacywetgeving

7. Mobiele apparaten: Meer dan 50% van de emails worden tegenwoordig geopend op een mobieltje of tablet. Het is dan van groot belang hier voldoende aandacht aan te geven. Besteed extra aandacht aan hoe je emails eruitzien op smartphones en tablets. En vergeet ook niet hoe alles er na de klik uit ziet op een smartphone en op een tablet. Wat je niet wilt hebben is dat je je klant enthousiast hebt gekregen om te klikken en dat deze vervolgens de weg kwijt raakt naar het onderwerp waarop geklikt is.

mdm-768x446.jpg

Related Posts

Slush-billboard-small.jpg

December 03, 2018

Out of many applications filed at the Netherlands Enterprise Agency (RVO.nl) we were one of the 14 selected high potential startups from The Netherlan [...]